Mycket plugg

Har ganska mycket att göra u fram till höstlovet så det blir nog inte så mycket uppdatering alls...:(
 
Men sen i onsdgas förra veckan har vi jobbat med samma saker som jag skrev om sist. Ghetto har varit en riktigt snäll och lydig häst ;) I måndags hade hon ganska kort galopp för att vara ute och tog fattningarna bra. I början fick jag också världens känsla i traven där hon riktigt bjöd på och jag kände verkligen hur "samspelet" mellan tygel och skänkel kan fungera. Kul :)
 
Igår lånade jag Beas sadel. Hade tänkt rida till grusplanen och försöka sitta ner i traven på volt och träna lite galopp. Blev inte riktigt så, men nästan iaf!
 
Måste tillägga att Ghetto var superduktig, kom fram till att stigbyglarna var för långa så höll på med dommedan hon skrittade på påväg upp till grusplanen. Väl där så tappade jag stigbygeln i första galoppen men hon stannade så snällt så. :)
 
Tränade iaf trav först på "fyrkantspår". Gick inget vidare i början då Ghetto kände för att dampa och passa lite. Travade på i ett lite snabbare tempo när hon slutat med det bara för att "få in travtakten". Gick bättre och bättre och tillslut gav hon upp ;) Traven var ju dock lite ökad då, så jag började träna på övergångar både för att få henne att lyssna mer och samla sig mer. I vänster varv blev traven bättre än innan men fortfarande inte klockren. I höger varv blev hon mot slutet riktigt fin! Då gick vi vidare till att jobba på volt i sanden.
 
Hon tycker det är  jobbigt att springa på där i sanden så hon började frusta och ha sig. Himla bra träning det där! Tänkte på att försöka hålla samma tempo hela tiden eftersom det är lätt hänt att hon samlar och helst vill sakta av i sanden och sedan ökar på när det blir hårdare. Tänkte också på detta i galoppen sen.
 
Fattade först vänster galopp, det varju synd att jag tappade stigbygeln där för hon tog fattningen direkt och var så duktig så! Men vi började om igen, inte lika bra fattningen men okej. Hade det lite jobbigt med att få volten rund utan hon vill gärna kasta sig in på ett ställe och sedan knappt svänga på ett annat ställe. Kämpade på med det och att försöka få henne att samla lite. Till slut fick vi in ett jätteskönt "flow" i galoppen där vi kunde kompromissa om hur stor volten skulle vara, då galopperade hon på på samma voltspår hela tiden och var superduktig. Lite konstigt tyckte jag att hon ville ha en lite mindre volt menmen, det gick ju bra iaf.
 
 
Vänster galopp, hennes svagare galopp. Även fast den är svagare så är hon alltid duktig på att fatta den när man jobbar dressyr någonstans! Duktig hest :) Tror att Bea tog bilden i somras.
 
I höger galopp ville hon verkligen inte lyssna på vändande hjälper på en sida volten, så det blev ganska kämpigt. Fick ta och trava där hon inte ville vända i galopp, sedan fatta galopp, galoppera, bryta av, sansa traven och sedan galopp igen. Vissa fattningar tog hon verkligen klockrent! Kul. Tänkte att "nu tar vi en sista fattning" och då kom hon in i samma flow som i vänster galopp, så då galopperade vi så i kanske tre varv.
 
Travade sedan av henne på fyrkantspåret och försökte få lite lägre form och lugna henne lite efter galoppen. Gick bra och hon var alldeles trött och svettig sen när vi begav oss hemåt :) höll på på grusplanen i kanske 45 min och det räckte gott och väl.

Uteritt

Försökte ta med mig det Bea sa till mig i måndags idag när jag red ut och det gick riktigt bra! Försökte få till en bra kontakt i munnen på henne vilket vi haft lite problem med. I början tyckte hon inte riktigt att det skulle vara så men jag sa att "såhär ska det visst vara" (efter galopperna när jag brukar behöva ta lite mer i henne så går det ju liksom). Hon hade ett jättebra stöd efter det, lite hög form och så men huvudsaken vi hittar nånting som funkar ute i naturen ;)
 
Tänkte också på att göra ordentliga övergångar från skritt till trav vilket var super effektivt. Hon gjorde helt okej övergångar för att vara ute men det smittade av sig på traven sen som var om än något ökad men med bra kontakt, inge "dragkamp" alls och framförallt inget pass! :) Om det blev en dålig och kaosig övergång och traven blev dålig så började vi bara om igen.
 
I galoppen fokuserade jag på att försöka samla henne lite. Gick sådär (varför springa långsamt när man har en raksträcka framför sig liksom? ;)) så började istället få henne att jobba i form. Gick jättebra och även fast galoppen var snabbare än på bana så drog hon inget alls och jobbade bra i stället! :)
 
Gjorde något roligt och busigt också och försökte trava uppför en sandbacke vi brukar klättra i men Ghetto fick aldrig till traven så hon typ hoppade uppför backen istället, haha roligt.
 
 
Mysbild från i somras när jag skulle hämta in henne. Quix och Ghetto låg ner och sov medan baron vaktade dom :) mobilbild från instagram, därav kvalitén!

Långtur Mjäla

Glömde ju skriva igår om vår lite längre tur till Mjäla. Blev inte supermycket gjort med två dampiga hästar (Dino och Ghetto) men det var mysigt! Så, nu vet alla det :)

Galopp!

Blev ett dressyrpass med Beas sadel idag +Bea och Dino! Vi red bort till grusplanen.
 

Sist vi var på grusplanen i början av Juni. Pelhambett och allt! Bea har fotat.
 
Började med att trava lite på ett "fyrkantsspår" som nog blev mer som en oval ;) Ghetto var duktig, om än lite snabb trav men det kan ha vart för att Dino var med. Gjorde lite övergångar, trav-skritt-trav osv. La in en halt nån gång också så det blev trav-halt-trav. Hon gjorde en jättefin övergång från halten till traven en gång så det var grymt roligt! Måste bara få till det här med att försöka rida med kortare tyglar, så att jag får ett bättre stöd i munnen på henne.
 
Gick sedan över till volt i lite lösare sand. Jobbigt tyckte Ghetto! Men hon fick jäkligt fint steg i sanden och jobbade på jättefint. Tillslut frustade hon lite i varje steg, haha. Det enda som var, var väl att hon sköt ut högerbog lite i vänster varv.
 
Gick sedan över till att försöka galloppera på ovalen, eller fyrkantspåret, som vi gjort. Gick inte super bra precis så Bea föreslog att vi skulle prova på volten i sanden istället. Sagt och gjort, galopperade runt Bea och Dino i först vänster varv. Ghetto samlade sig superfint i sanddelen av volten men blev lite väl lutad påväg "mot" sanddelen. Vänster är ju dock den svagare galoppen. 
 
I höger varv lutade hon inte alls lika mycket. Här galopperade vi inte hela volten för det lutade lite neråt. Fick lite pikar om att räta upp mig, försöka samla henne mer både före galoppfattningen och i själva galoppen och att inte bara "kasta in henne" i galoppen. Bra grejer att tänka på för det gick bättre och bättre och på slutet kunde hon tom sänka sig och få lite ordentligare galopp än innan. 
 
 
Såhär typ! Bild som Josse fotade i somras. Nog den finaste galoppbilden på oss :)
 
Måste sluta att tänka att galopp är något speciellt, så att jag inte omedvetet spänner mig inför det. Men har fått jättebra grejer att tänka på nu som jag kan träna på med galoppen så det var ju superkul! Bara att fortsätta träna nu :) Efter detta var Ghetto riktigt trött så det känns bra att hon ska få vila imorrn.

RSS 2.0